Wanneer we een liefdesrelatie hebben doen we daar (vooral in het begin) echt ons best voor. Je plant leuke dates samen, kiest je mooiste kleren en besteedt tijd en aandacht aan elkaar. Hoe anders is dat vaak bij je vrienden. Die ene vriendin die je al 20 jaar kent blijft toch altijd wel in je leven, of niet?
Investeer ook in je vrienden
Juist die vrienden die je al lang kent, neem je makkelijker voor lief. En de een is hier makkelijker in dan de ander. Sommige vrienden zijn tevreden met af en toe een appje, de ander wordt al onzeker als ze 3 dagen niks van je horen. Zoveel mensen, zoveel soorten vriendschappen. Welke herken jij?
- De “voelt als thuiskomen” vriendschap: je gooit je schoenen meteen uit en ploft op de bank bij deze vriend, alsof je thuis bent. Drinken pak je zelf uit de koelkast. Fijn en vertrouwd dus!
- De “altijd als vanouds” vriendschap: je ziet elkaar maar af en toe of zelfs jaren niet, maar als je elkaar weer ziet is het meteen vertrouwd. Jullie pikken de draad van de vriendschap gewoon weer op en het is goed zo.
- De “tijdelijk intense” vriendschap: je bent vanuit het niets maanden hecht met iemand en deelt alles met elkaar. Na een intense periode volgt dan vaak een tijdje stilte en je ziet elkaar weinig of niet. De intense en minder intense periodes wisselen elkaar gerust jarenlang af.
- De “koetjes en kalfjes” vriendschap: je ziet elkaar om de paar maanden en gaat dan wat drinken. Je praat bij over hoe het gaat op je werk, met je kinderen of je studie. Veel dieper dan dat gaat het niet, maar dat is bij dit type vriendschap ook prima.
Vooral in het begin van de coronapandemie zag ik mijn vrienden weinig. En één voor één kregen ze bijna allemaal corona. We appten veel en belden, en iedereen die in quarantaine moest stuurden we als vriendengroep een cadeautje op.
Kennissen en goede buren zijn vaak even belangrijk
Goede vriendschappen zorgen voor mentale veerkracht: je voelt je gesteund en minder snel eenzaam als je fijne contacten hebt. Maar als je ouder wordt en bijvoorbeeld met pensioen bent, is het lastiger om nieuwe vrienden te maken. Grote veranderingen in je leven zoals verhuizen of ziek worden, hebben vaak ook een grote impact op je vriendschappen. Ze kunnen hechter worden of juist verwateren.
Uit onderzoek blijkt wel dat veel mensen tevreden zijn met hun contacten met vrienden en familie, maar dat we ze alsnog graag vaker zouden zien.
Gelukkig zijn fijne contacten overal te vinden en je hoeft niet meteen een intensief contact te hebben met elkaar. Een leuke buurvrouw, die caissière die altijd een praatje met je maakt of een medevrijwilliger in jouw buurttuin is net zoveel waard.
Sinds ik een hond heb, leer ik allerlei nieuwe mensen kennen in mijn buurt. Je hebt als je allebei de hond uitlaat gelijk een gespreksonderwerp. Meestal praat je over de honden. Of dingen die spelen in je buurt. Die korte contacten vrolijken me wel op.
Het is echt interessant om je sociale leven eens onder de loep te nemen. Wie zie jij veel, en ben je daar blij mee?
Zorg ervoor dat je de mensen waar jij blij van wordt regelmatig ziet of spreekt. Als je een druk leven hebt lukt dat misschien niet altijd. Een hele drukke vriendin van mij stuurt me wel eens een berichtje met ‘ik denk aan je! X’ en dat is dan al genoeg.
Stuur ook eens een extra appje of een handgeschreven kaartje. Want iedereen vindt het leuk om ‘echte’ post te ontvangen.