Vraag & antwoord voor het
gebruik van een druppelbril
- Waarom krijg ik geen hulp (meer) van de thuiszorg bij het oogdruppelen?
Oogdruppelen kunt u heel makkelijk zelf. Bijvoorbeeld met een oogdruppelbril. Dat scheelt tijd: u hoeft niet meer te wachten tot een zorgverlener langskomt. En u kunt oogdruppelen op het moment dat het u uitkomt. - Hoe moet ik oogdruppelen?
Kijk voor de algemene uitleg op de bijsluiter van de oogdruppels. - Wat kunt u doen als het niet meer lukt om zelf te oogdruppelen?
Vraag iemand uit de omgeving (denk aan buren, familie of vrienden) om te helpen bij het oogdruppelen. Als het oogdruppelen met de eigen hand niet meer lukt, dan kunt u een hulpmiddel gebruiken. De druppelbril is bijvoorbeeld een handig hulpmiddel. - Krijg ik uitleg hoe ik moet oogdruppelen?
Heeft u oogdruppels gekregen van de dokter? Dan krijgt u bij de apotheek uitleg mee voor het gebruik. Net zoals u gewend bent bij andere medicijnen. - Wat is een druppelbril?
De druppelbril is een bril met in ieder glas drie kleine openingen. De bril is zo gemaakt dat bijna alle gewone maten flesjes en pompjes in de bril passen en stevig vastzitten. - Hoe gebruikt u de druppelbril?
Pak het flesje en kies de opening in de druppelbril waar het flesje goed in blijft zitten. Let op: het flesje mag niet verder uitsteken dan 1 cm. Plaats de druppelbril voorzichtig op het hoofd. Buig het hoofd achterover, en zorg dat het oogdruppelflesje rechtop boven het oog zit. Houd met een hand het oog open, door het onderste ooglid naar beneden te houden. Knijp met de andere hand in het flesje om de druppels in het oog te krijgen. Houd de vinger een minuut in de binnenste ooghoek zodat de druppel goed blijft zitten. - Waarom gebruikt u een druppelbril?
De druppelbril is speciaal gemaakt om zelf te kunnen oogdruppelen. U heeft geen hulp meer nodig van een zorgverlener. - Wat als ik de druppelbril niet kan gebruiken door lichamelijke beperkingen?
Ook met lichamelijke beperkingen kunt u de druppelbril vaak (leren) gebruiken.
Kijk eerst of iemand in uw omgeving u kan helpen. Is er niemand die u kan helpen? Dan kunt u hulp vragen aan de ergotherapeut. Er wordt dan samen gekeken naar de mogelijkheden.
- Waar kan ik de druppelbril krijgen?
De druppelbril is te koop bij de apotheek en de thuiszorgwinkel. De druppelbril kan ook online besteld worden. - Wie kan een druppelbril regelen als ik dit niet zelf kan?
Iemand uit het gezin of de omgeving (denk aan buren, familie of vrienden) kan helpen bij het kopen van de druppelbril. - Wat kost de druppelbril?
Een druppelbril kost tussen de 10 en 15 euro. - Worden de kosten van de druppelbril vergoed door de ziektekostenverzekering?
Nee, de kosten moet u zelf betalen. - Is het kopen van een druppelbril verplicht?
Als u het zelf kunt of iemand komt u hierbij helpen, is een druppelbril niet nodig. Lukt het niet zelf en heeft u een hulpmiddel nodig? Dan moet u de druppelbril of een ander hulpmiddel kopen. - Is het mogelijk om zorg te krijgen als ik GEEN druppelbril heb gekocht?
Als u geen druppelbril heeft gekocht en deze druppelbril niet hebt uitgeprobeerd, krijgt u meestal geen (extra) zorg. U moet het eerst zelf proberen. - Kan ik zorg krijgen als ik WEL een druppelbril heb gekocht, maar het niet lukt om de druppelbril zelf te gebruiken?
Ondanks lichamelijke beperkingen kunt u de druppelbril vaak toch leren gebruiken. Kijk eerst of iemand in uw omgeving u kan helpen. Is er niemand die u kan helpen? Dan kunt u hulp vragen aan een ergotherapeut. Er wordt dan samen gekeken naar de mogelijkheden. - Wie beslist of ik professionele zorg krijg als ik geen gebruik kan maken van de druppelbril?
De thuiszorgmedewerker kijkt naar de persoonlijke situatie en beslist of er professionele zorg nodig is. De huisarts en oogarts beslissen hier dus niet over. - Krijg ik nooit meer professionele zorg als ik hulp nodig heb bij het oogdruppelen?
Als u het eerst zelf heeft geprobeerd en het lukt echt niet, of als u door uw beperkingen niet zelf kunt oogdruppelen, kijkt de thuiszorgmedewerker hoe de oogdruppels het beste gegeven kunnen worden. Dit kan met een (ander) hulpmiddel of met professionele zorg.