Complimenten vertellen je dat je gewaardeerd wordt. Ze bevestigen dat je belangrijk bent, dat je ertoe doet. Je wordt gezien. Heel positief dus. Maar wat gek, want vaak voelen we ons juist ongemakkelijk bij het krijgen van een compliment. Waarom is dit?
Als je een compliment krijgt, dan geeft dit een lichamelijke reactie. Je hartslag gaat omhoog en je wordt warm. Misschien krijg je rode wangen en ga je er een beetje van zweten. Het geeft een stressreactie, want iemand vindt iets van jou. Daar ‘schrik’ je van. Omdat het iets positiefs is, zul je er niet altijd meteen tegen in gaan. Wel wil je zo snel mogelijk weer gelijkwaardig zijn aan de ander en niet opvallen. Je wil je weer rustig en kalm voelen.
Een goed compliment is oprecht en gemeend
Complimenten zijn heel belangrijk in de communicatie, maar werken alleen als ze oprecht en gemeend zijn. We richten ons maar al te vaak op wat niet goed is. Wat niet af is. Of waarom we juist niet mooi zijn. Altijd maar bezig zijn met wat niet goed is, geeft een onprettig gevoel. Het maakt onzeker. Een gemeend compliment geeft je een boost. Wuif ‘m nou eens niet weg en bedank de gever.
Vergeet jezelf niet
Ben je altijd bezig met wat nog moet, wat nog niet goed is, wat beter kan? Of zie je ook wat goed is, wat er allemaal al af is en hoe mooi je bent. Geef jezelf een compliment. Hardop. Gewoon doen.
Complimenten geven
Geef vandaag eens aan verschillende mensen een oprecht en gemeend compliment. En, een van die mensen mag je best zelf zijn. Mocht iemand je compliment wegwuiven, vertel dan waarom het krijgen van een compliment ongemakkelijk kan voelen.
Een compliment geven is heel gemakkelijk:
- Spreek je waardering uit voor wat iemand voor jou gedaan heeft
- Zeg wat iemand voor jou betekend heeft
- Geef iemand een schouderklopje zonder verder maar iets te zeggen
- Omhels iemand en zeg ‘dankjewel voor alles’
- Steek een duim op en zeg ‘goed gedaan!’