Mensen zijn sociale wezens. We willen ergens bijhoren. Een logisch gevolg is dat je jezelf met anderen in de groep vergelijkt. Dat kan een positieve uitwerking hebben. bijvoorbeeld als het je inspireert om ook te sporten of gezonder te eten. Maar soms valt de vergelijking negatief uit. Dan word je onzeker of ontevreden over jezelf.
Van vergelijken naar zelfacceptatie
- Focus op jouw sterke kanten
Waar krijg jij weleens complimenten over? Wat waarderen anderen in jou? Focus op jouw sterke kanten. Je mooie haar, je aanstekelijke lach, je aandacht en zorg voor de mensen om je heen. - Vraag je af: zou je écht zoals de ander willen zijn?
Je vriend heeft een afgetraind lijf, jij een buikje. Je bent best jaloers op zijn sportieve lichaam. Maar: Heb jij zin om net als je vriend 5 keer per week te trainen in de sportschool? Heb je dat ervoor over? - Accepteer het knagende gevoel
Wil of kun je niks veranderen of heb je de inspanning er niet voor over? Accepteer dan het knagende gevoel. Het is heel menselijk om je soms slechter (en soms beter) te voelen dan een ander. - Wil je iets veranderen? Kom in actie
Als je wel iets wilt en kunt veranderen aan jezelf: zet dan het knagende gevoel om in jouw voordeel. Bedenk wat je écht wilt en ga ermee aan de slag. Zó kun je goede voornemens omzetten in mini-acties.