Nageroepen, nagefloten of zelfs achtervolgd worden: vooral jonge vrouwen hebben er veel mee te maken. Maar mannen ontkomen er ook niet aan. Twee op de drie vrouwen en een op de drie jonge mannen zegt het afgelopen jaar op straat geïntimideerd te zijn. In steden komt dit soort intimidatie meer voor dan op het platteland. Dit blijkt uit onderzoek van het CBS.
Normaal gedrag of intimidatie?
Vooral vrouwen tussen de 18 en 21 jaar geven aan dat zij straatintimidatie meemaken. Achtervolgd worden geeft ze het meest onveilige gevoel.
Als iets vaak voorkomt en veel mensen het mee maken, wordt dit soort gedrag wel eens als ‘normaal’ bestempeld door sommige mensen. Als iets wat er nou eenmaal bij hoort. Maar het is allesbehalve normaal om je op straat onveilig te voelen door toedoen van anderen. Laten we straatintimidatie dus niet zien als iets gewoons. En het is zeker niet de schuld van degene die het overkomt.
Ik ben ooit achtervolgd door een man. Was mijn jurk misschien te kort en had ik iets uitgelokt?
Wat kan je doen bij intimidatie?
De meest gebruikte strategieën zijn: negeren, iemand bellen of iemand anders opzoeken op straat, boos reageren of iets pakken waarmee je je kan verdedigen (zoals je sleutelbos).
Mannen lachen het makkelijker weg of spreken degene die ze naroept daar op aan.
Een barmedewerker zei er ooit iets van toen een vriendin werd lastiggevallen door een jongen.
Probeer elkaar te helpen: als je ziet dat iemand op straat vervelend wordt aangesproken of achtervolgd wordt, laat dan merken dat je het ziet gebeuren en steun de ander. Laat de persoon die intimideert merken dat hij daar niet “anoniem” mee wegkomt. Maak desnoods een foto of video of bel de politie als een situatie onveilig lijkt. En spreek het slachtoffer aan. Vragen of het wel goed gaat is vaak al fijn voor de ander.
Goede opvoeding en voorlichting nodig
Om het probleem van intimidatie op straat aan te pakken is goede voorlichting nodig. We moeten ons allemaal meer bewust zijn van dit probleem. En actie ondernemen als we iets zien gebeuren wat niet goed voelt. Dat is de missie waar Stichting Stop Straatintimidatie zich voor inzet.
Wil je meer lezen over wat jij kan doen? Kijk dan op www.straatintimidatie.nl.