Een opgeruimd huis geeft rust in je hoofd. Je kent vast het fijne gevoel van een schoon en opgeruimd aanrecht of bureau. Maar toch: hoe begin je met opruimen als je veel te veel spullen bewaart en er steeds weer dingen bij komen? Gewoon starten met deze tips!
- Gooi elke dag 1 ding weg (of geef het weg
1 ding per dag lijkt niet veel. Maar als jij elke dag 1 ding weggooit of weggeeft, zijn dat 365 dingen per jaar. Gooi nu meteen iets weg wat je niet gebruikt. - Kies een vaste plek voor wegdoen/weggeven
Zet in je kledingkast een tas voor kleding die je niet meer draagt. Zo zorg je dat je het niet meer terughangt. Zet op een andere plek een doos of tas. Daar doe je steeds spullen in waar je een ander blij mee kunt maken. - Maak een foto van dierbare spullen
Voel jij je sterk verbonden met spullen? Denk aan kaarten, tekeningen van je kind, gedroogde bloemen. Die spullen kun je slim bewaren. Maak er een foto van en doe ze in een mapje op je computer. Of maak er een boek van. Gooi het ding zelf weg. Zo behoud je de herinnering. Iets weggooien betekent niet dat de herinnering verdwijnt. - Ruim samen op
Nodig een vriendin of familielid uit, zet een muziekje aan en ruim samen op. Zo wordt die grote klus toch wat minder vervelend. - Houd je huis opgeruimd
Doe bijvoorbeeld elke ochtend een was in de wasmachine. Of laat elke avond de woonkamer netjes achter. Ruim iedere dag van de week één kamer in huis op. Opgeruimd leven is niet moeilijk als je je huis elke dag een beetje bijhoudt.
Na het opruimen: consuminderen
Consuminderen wil zeggen: minder consumeren. Lees: minder spullen kopen.
- Heb je echt nog een handtas, gereedschapsset of nog een paar schoenen nodig?
- Neem gratis dingen niet meer mee, behalve als je ze echt wilt gebruiken. Dit geldt ook voor proefmonsters bij een parfumerie en weggeefartikelen.
- Kijk kritisch naar aanbiedingen: heb je dat 2e artikel voor de helft van de prijs welnodig?
- Neem dingen niet automatisch mee omdat ze goedkoop zijn. Hoe minder je in huis haalt, hoe opgeruimder het blijft.
- Dingen die je zelden nodig hebt kun je vaak lenen. Zeg nou zelf: Hoe vaak gebruik je een boormachine of een sta-tafel?
Bang dat je spijt krijgt?
- Wacht jij met opruimen omdat je bang bent dat je spijt krijgt? Bedenk eerst of het artikel te vervangen is. Kun je het opnieuw kopen als dat nodig is? Gooi het dan toch weg.
- Ruim niet op als je haast hebt of baalt van de rommel. De kans is groot dat je dan teveel weggooit. Met spijt als gevolg.
Marie Kondo geeft tips om je huis opgeruimd te houden. Benieuwd? Kijk op Netflix Tidying up with Marie Kondo op Netflix