Met je neus in de boeken duiken kan erg ontspannend zijn. Lezen helpt namelijk om je gedachten en zorgen te verzetten en dat werkt weer stress verlagend. Je vergeet even alles om je heen. De oude Grieken noemden hun Koninklijke Bibliotheek van Alexandrië al treffend: ‘Plaats ter genezing van de ziel’.
Lees je voor het slapengaan, dan bevordert dit de slaaprust. Tenzij het een erg spannend boek is ;-).
Het is ook bewezen dat je meer empathisch wordt door te lezen. Door het volgen van personages, leer je je te verplaatsen in anderen en emoties te herkennen. Je leest hoe ze met verschillende situaties en andere mensen omgaan. Dat kan je begrip voor mensen in de echte wereld vergroten.
Boekentips
Zin gekregen om te lezen? De Bibliotheek van Eindhoven heeft voor ons een boekenlijst gemaakt met boeken over zelfhulp en mentale gezondheid.
Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt
De Koreaanse boeddhistische monnik Sunim geeft les over verschillende levenskwesties, van liefde en vriendschap tot werk, levensdoelen en spiritualiteit. Zijn inzichten en adviezen helpen om in het moderne, drukke leven te zoeken naar rustpunten. Zo legt hij bijvoorbeeld uit hoe je mindful kunt omgaan met negatieve emoties als woede en jaloezie. Haemin Sunim laat het belang zien van sterke relaties met anderen en benadrukt dat je vergevingsgezind en mild moet zijn tegenover jezelf.
De kracht van het nu
Uiteenzetting over de kracht van leven in het ‘nu’ als poort naar innerlijke vrede.
Houden van dingen die niet perfect zijn
Inspirerende levenslessen van een zenmonnik over compassie voor jezelf en anderen, wanneer het gaat over imperfecties van jezelf en van anderen in alledaagse kwesties.
Het geschenk
Zelfhulpboek dat praktische handvatten biedt voor het omgaan met pijn, verlies, verdriet en angst van de Amerikaanse traumapsycholoog die Auschwitz overleefde.
Ode aan de eenzaamheid
Eenzaamheid is een steeds groter probleem: steeds meer mensen zitten in een sociaal isolement of blijven alleen achter. De psychologische gevolgen daarvan zijn niet te overzien en vormen dé uitdaging van de 21e eeuw. Marinus van den Berg biedt echter een verrassend perspectief op eenzaamheid. Het begrip heeft een dramatische klank en alleen nog maar een negatieve betekenis. Van den Berg daagt ons uit: hoe kunnen we omgaan met onze fundamentele eenzaamheid? En kan alleen-zijn toch ook zijn waarde hebben?
Het boek waarvan je wilde dat je ouders het hadden gelezen
Iedere ouder wil dat zijn kind gelukkig is, en dat het in een veilige omgeving opgroeit tot een gelukkige volwassene. Maar hoe doe je dat? In dit wijze, verstandige en verfrissende boek staat alles wat er in de opvoeding van een kind écht toe doet. Geen praktische tips over slapen, eten, goede manieren of huiswerk, maar helder advies over de essentie van het ouderschap. Op basis van haar rijke ervaring als therapeut, haar wetenschappelijke inzichten en haar persoonlijke ervaringen als ouder, behandelt Philippa Perry de grote vragen van de ouder-kindrelatie, van baby tot tienerjaren.
Leven met wind mee
‘Dramaloosheid’ – zo noemt Jelle het. Een leuk en moeiteloos leven met minder tegenwind en veel minder ellende. In ‘Leven met wind mee’ laat Jelle Hermus zien hoe je de kwaliteit van je leven drastisch verbetert met één simpele gewoonte die alles verandert.
Durf te falen
Durf te falen is een journalistiek memoir. Day beschrijft, op pijnlijk eerlijke maar zeer humoristische wijze, wat zij heeft geleerd van de dingen die fout gingen in haar jeugd, op school, in de liefde en op het werk, met familie en vrienden. Daardoorheen weeft zij verhalen van de beroemdheden die ze interviewde voor haar populaire podcast How to fail.
Dingen anders doen
In Dingen anders doen vertelt en onderzoekt Lianne hoe makkelijk of moeilijk het is om te stoppen met het scrollen langs social media of chocola inhaleren, om meer te sporten, geconcentreerder te werken en een opgeruimder huis te hebben. Is het echt een kwestie van mindset of komt er veel meer aan te pas? Hoe doen we dat nou echt, gewoontes veranderen? Het korte antwoord is als een Facebook relatiestatus: It’s complicated. Het uitgebreide antwoord lees je in dit boek.