Eeuwige discussies over huiswerk. Tijdens het eten op de mobiel. Nauwelijks reacties op je vragen. Het leven met een puber is niet altijd makkelijk. Je kind is bezig met het grote losmaakproces, maar jij wilt ook grenzen stellen. Hoe doe je dat? De kunst is om niet steeds in discussie te gaan.
Maak nieuwe afspraken
Als je kind ouder wordt, is het logisch dat oude afspraken niet meer altijd werken. Kijk samen opnieuw naar de regels in huis. Bijvoorbeeld over huiswerk, opruimen, gamen of uitgaan. Laat je tiener meedenken, maar verzand niet in welles/nietes-spelletjes. Praten tijdens een wandeling werkt soms beter dan een gesprek aan tafel.
Vervang ‘Ja-maars’ door ‘en’
Vanzelfsprekend komt het moment dat je kind zich niet aan een afspraak houdt. Reageer niet als je boos bent, maar wacht tot je allebei bent afgekoeld. Misschien ben je geneigd om te roepen dat hij onbetrouwbaar is. Het werkt beter als je zegt dat je teleurgesteld bent. Een handig middel is om de ‘ja-maars’ te vervangen door ‘en’.
Bijvoorbeeld:
Jij: ‘Dit was de afspraak.’
Puber: ‘Ja maar, zaterdag was anders, iedereen bleef langer, al mijn vrienden’
Jij: ‘Om 01:00 uur thuis was de afspraak en jij vond dat het zaterdag niet telde? Ik was bezorgd en begreep niet waar je bleef.’
‘Afspraak is afspraak’ geldt ook voor jou
Bij afspraken hoort ook dat je jezelf aan afspraken houdt. Geen mobiel aan tafel? Dat geldt dan ook voor jou en anderen in het gezin. Ook al lijkt het soms niet zo: jij bént en blíjft hun voorbeeld.
Geef ruimte om te leren
Volwassen worden gaat met vallen en opstaan. Geef jouw puber ruimte om te leren en dingen uit te proberen. Soms zal je kind brutaal of onaardig zijn of zich terugtrekken. Verdraag het, het hoort erbij. Heb vertrouwen en gééf vertrouwen. Je komt er samen doorheen.
Praten over puberkwesties met andere ouders? Ga naar het Forum: Ouders.nl