Angst is een normale, gezonde emotie. Iedereen ervaart in zijn leven weleens angst. Het treedt, afhankelijk van de situatie, in ernstige of in mildere mate op. Angst heeft een belangrijke functie voor de mens. Het helpt je om op een veilige manier de dag door te komen en zelfs te overleven. Angst zorgt er bijvoorbeeld voor dat we weg willen als er gevaar dreigt. Maar wanneer heb je het niet meer over ‘gewoon’ angstig zijn, maar spreek je over een angststoornis.
De doorlopende angstcirkel
Sommige mensen ontwikkelen een angststoornis. Bij een angststoornis is jouw angst groter dan wat je zou mogen verwachten tijdens die situatie. Je angst is zo heftig dat je er last van hebt in je dagelijkse leven. Je zit als het ware gevangen in een doorlopende angstcirkel.
Als angst je dagelijkse leven beïnvloed
Stel, je bent iets aan het vertellen en iemand reageert wat geïrriteerd. Misschien heeft diegene pijn of is er iets anders aan de hand. Maar jij denkt meteen dat jíj hem irriteert. Je gaat nadenken over wat je hebt gezegd of wat je hebt gedaan. Gaat ervan uit dat diegene een negatieve mening heeft over jou. Je betrekt het op jezelf. Op dat moment voel je je angstig worden, wat zich lichamelijk kan uiten in:
- een verhoogde hartslag- rode vlekken en/of blozen
- zweten
- trillen
- zenuwtrekjes
- moeite met slikken
- een droge mond
Deze lichamelijke klachten, maken je angstige gevoel alleen maar groter. De gevoelens die je ervaart zijn zo onprettig dat je je steeds meer thuis gaat opsluiten. Om zo te voorkomen dat je andere mensen ontmoet. Je gaat steeds meer sociale situaties vermijden, de angst beheerst je leven. Je spreekt dan over sociale angst.
Wat kun je zelf doen?
- Blijf in contact met mensen. Hoe graag je nu ook wil vermijden.
- Je kunt zeggen dat er sociale situaties zijn die heel veel angst oproepen (beeldbellen met je manager) en er zijn situaties die minder angst oproepen (kletsen met een vriendin). Wat je helpt is het in kaart brengen van hoe zenuwachtig je van bepaalde sociale situaties wordt. Dit wordt de angstladder genoemd.
- Schrijf eens tien situaties op die angst oproepen. Op 0 staat waar je het minst zenuwachtig van wordt. Op 10 staat wat je echt niet durft en te allen tijde probeert te vermijden. Kijk of je een corona-proof angstladder kan maken voor jezelf. Op 0 staat bijvoorbeeld zwaaien naar buren. Bellen met je vader staat op 2. Op 3 staat beeldbellen met een vriendin. Een presentatie geven voor een groep mensen zet je op 10. De bedoeling is dat je jezelf gaat uitdagen en de ladder gaat beklimmen. Waarbij je bij 0 begint. Voor nu lijkt 10 onhaalbaar. Stel jezelf een doel. Een doel kan zijn dat je om de dag een tree van de ladder beklimt.
- Focus op je ademhaling. Als je angstig bent ga je oppervlakkiger ademen. Door goed te ademen, vooral tijdens lastige situaties vermindert het de stress en ontspant je zenuwstelsel. Zoek eens op ‘ademhalingstechnieken’.
- Vertel tegen iemand die je vertrouwt wat er aan de hand is met je. Wees zo eerlijk mogelijk.
- Hou een positief dagboek bij. Elke avond schrijf je op wat er die dag goed is gegaan. Dit hoeven maar een paar regels te zijn. Denk ook aan kleine dingen. Bouw het in je dagelijks leven in en hou het eens een paar weken vol. Wat er gebeurt is dat je door de dag heen positieve dingen gaat opmerken. Je wordt minder ‘streng’ voor jezelf.