Muziek maken of luisteren is niet alleen maar leuk, het is ook nog eens heel goed voor je volgens de Hersenstichting. Muziek zorgt namelijk voor ontspanning en vermindert de stress. Het kan zorgen voor herinneringen, verhalen en emoties, zeker bij ouderen en ook bij mensen met dementie. Alzheimer Nederland zegt dat de kwaliteit van het leven bij mensen met dementie verhoogd kan worden met muziek. In deze blog worden een aantal tips gegeven, gebaseerd op een artikel van Alzheimer Nederland.
De muziekstijl kiezen
Smaken kunnen natuurlijk verschillen, dus het is belangrijk om na te gaan welke muziek veel betekent of vroeger veel betekende voor een persoon met dementie. Deze muziek kan een veilig gevoel geven en voor herkenning zorgen. Je kunt samen een cd/lp luisteren of muziek opzoeken via Spotify of Youtube. Alzheimer Nederland heeft speciaal voor mensen met dementie afspeellijsten gecreëerd op Spotify, met hits uit de jaren ’30 tot en met ’80. Daarnaast kan er gebruik gemaakt worden van Radio Remember. Dat is een online radiostation speciaal opgericht voor mensen met dementie. Ook kan een muziektherapeut ingeschakeld worden, als dat nodig is. Een muziektherapeut is getraind in het gebruik van muziek bij bijvoorbeeld ouderen met dementie.
Het doel bepalen
Muziek beïnvloedt ons op verschillende manieren. Het is daarom belangrijk om te bepalen wat het doel van de muziek is: is het voor ontspanning, afleiding of juist activering? Kies ’s ochtends en ’s avonds voor rustige muziek zodat de dag rustig gestart en afgesloten kan worden. Overdag kunnen rustige en activerende muziek elkaar afwisselen.
Zorgmomenten
Muziek die mensen leuk vinden, kan agressie of onrust verminderen bij mensen met dementie en kan daarom helpen bij zorgmomenten. Daarnaast is zachte muziek goed voor de slaap bij mensen met dementie. Een muziekkussen kan hierbij helpen. Een muziekkussen ziet er van buiten net zo uit als een normaal kussen, maar heeft een speaker aan de binnenkant. De muziek wordt aangepast voor de oudere, om zo een ontspannen gevoel te creëren.
Ga samen muziek maken
Er is niets leuker dan samen muziek maken! Doe dit door samen te zingen en te klappen op de muziek. Als iemand begint te zingen, kun je bijvoorbeeld meezingen. Vraag of de persoon vroeger een muziekinstrument heeft bespeeld en bied deze aan als dat mogelijk is. Samen muziek maken zorgt voor meer verbinding en kan eenzaamheid verminderen.
Blijf opletten
Het is belangrijk om goed op te letten of de persoon met dementie de muziek nog wel fijn vindt. Hou in gedachte dat een persoon niet altijd zin heeft in muziek. En vergeet niet dat genoeg stilte net zo belangrijk is!