Deze oefening is bedoeld om je aan het denken en aan het doen te zetten. Zodat jij je mentale veerkracht kan vergroten. De oefening is door een hulpverlener ontwikkeld of getest. Deze oefening kan je helpen als je geen positief beeld van jezelf hebt.
Je zelfbeeld
Over het zelfbeeld is al veel geschreven. Het is de manier waarop we naar onszelf kijken. Dit kan positief of negatief zijn. Je zelfbeeld is niet stabiel: in elke situatie ben je nét een beetje anders. Bij je vrienden ben je misschien grappig, luidruchtig en heel betrouwbaar. Op je werk ben je juist serieus en wat stiller. Er zijn ook momenten dat je helemaal niet lief en spontaan bent, terwijl je jezelf misschien wel zo zou omschrijven. Dit is heel normaal! Maar ben je er wel bewust van. Het geeft je meer lucht als je niet van jezelf eist dat je áltijd hetzelfde bent. Een negatief zelfbeeld kan wel problemen gaan opleveren, als het je tegenhoudt om dingen te ondernemen in je leven.
Veel oefeningen die zich richten op het verbeteren van je zelfbeeld draaien om het positief toespreken van jezelf. Misschien heb je van een vriendin of familielid ook wel eens het advies gekregen om jezelf gewoon aan te moedigen. Maar uit onderzoek blijkt dat uitspraken herhalen zoals “ik kan dit!” en “ik ben wél leuk genoeg” niet helpt, of slechts tijdelijk.
Wat wél helpt, is om je positieve eigenschappen elke dag onder de loep nemen en er concreet bewijs voor zoeken. Daar ga je vandaag mee oefenen. Deze oefening is gebaseerd op een onderdeel van COMET (Competitive Memory Training), een effectieve behandelmethode voor mensen met een negatief zelfbeeld.
Als je je zelfbeeld wil versterken, kan het dus helpen om op zoek te gaan naar bewijs dat jij wél over allerlei goede eigenschappen bezit. Het daadwerkelijk opschrijven van deze bewijzen (in plaats van ze alleen te bedenken) heeft op twee manieren nut:
- Je kunt teruglezen over jouw goede eigenschappen
- Schrijven dwingt je om te vertragen, waardoor je rustig nadenkt en het fijne moment weer voor de geest kan halen
Aan de slag!
- Zorg voor een fijn boekje en een pen. Neem elke dag tien minuten de tijd voor deze oefening.
- Kijk eens terug naar de afgelopen dag(en). Welke goede dingen zijn er gebeurd, en nog belangrijker: wat was jouw aandeel hierin? Dit is het “bewijs” voor je positieve zelfbeeld. Tip: zoek ook naar kleine, fijne dingen. Bijvoorbeeld: rustig een kopje thee zetten kan al bewijs zijn dat jij steeds beter voor jezelf zorgt. De deur open houden voor iemand is al een voorbeeld van dat jij behulpzaam bent.
- Beschrijf de gebeurtenis en dit bewijs zo levendig mogelijk per fijn moment, met details en in de ik-vorm, in de tegenwoordige tijd.
- Welke positieve eigenschap blijkt hieruit? Schrijf die ook op.
- Neem de tijd om het fijne gevoel uit de situatie opnieuw op te roepen.
Een voorbeeld
Iemand met de overtuiging dat hij saai is, kan actief gaan zoeken naar bewijzen van het tegendeel. Zo iemand kan bijvoorbeeld het volgende beschrijven:
“Ik kom op straat mijn buurvrouw tegen. Ze zegt hallo. Ik zeg hallo terug en vraag meteen of ze nog vakantieplannen heeft. Ze lacht naar me. We krijgen een leuk gesprekje over de zomer en haar vakantie naar Spanje. Ik kan merken dat ze het leuk vindt om met me te praten. Voor mij voelt het ook fijn. Normaal gesproken zeg ik niks, of alleen hoi. Uit dit voorbeeld blijkt dat ik ook spontaan en sociaal ben.”
Blijven oefenen
Doe deze schrijfoefening elke dag gedurende minstens 3 weken om te ervaren wat het doet met je zelfbeeld. Hopelijk voel je steeds meer dat je in de basis echt de moeite waard bent, ook als je af en toe minder leuk gereageerd hebt of een slechte dag hebt.