Deze oefening is bedoeld om je aan het denken en aan het doen te zetten. Zodat jij je mentale veerkracht kan vergroten. De oefening is door een hulpverlener ontwikkeld of getest. Vandaag ga je aan de slag met: (te)veel moeten doen.
Terwijl je je ontbijt naar binnen werkt, zet je je laptop vast aan voor een nieuwe thuiswerkdag. Je ziet al 4 gemiste oproepen op je werktelefoon en de onrust neemt toe. Ondertussen vraagt je kind waar zijn schooltas is en ga je daar naar op zoek. Je moeder belt je tussendoor op om te vertellen dat ze weer geen internet heeft en vraagt of je kan komen helpen. “Ik moet al zoveel!” denk je geïrriteerd. Herkenbaar? Veel mensen hebben het (te) druk. En als je kinderen hebt, is het extra belangrijk om ook goed voor jezelf te zorgen. Want juist dan kun je opbranden.
Ontspannen en niks doen? Daar heb ik echt geen tijd voor.
Help! ik heb het zó druk
Heb je het erg druk en ervaar je hierdoor stress? Lukt het niet om de juiste prioriteiten te stellen en merk je dat je kostbare tijd gebruikt voor de minst belangrijke klusjes?
Het overzicht kwijtraken zorgt ervoor dat je nog meer stress ervaart. De hoogste tijd om jezelf de vraag te stellen of deze taak wel op jouw bordje thuis hoort en of dit het moment is om ermee bezig te zijn. En om jezelf te begrenzen, want echt niet alles moet nu. En zeker niet ten koste van jezelf!
Simpel en doeltreffend: “moet ik dit nu doen?”
Een simpele doeltreffende tip wat helpt bij het stellen van de juiste prioriteiten is de vraag: “moet ik dit nu doen?” Leg hierbij de klemtoon steeds op een ander woord. Zo kun je de gedachte “ik moet zoveel” leren ombuigen naar “ik mag en kan van alles doen, maar wat is nu echt belangrijk?”
Vraag jezelf eens af:
MOET ik dit nu doen?
Is het echt noodzakelijk en belangrijk om de taak NU te doen? Is het echt belangrijk, doe het dan direct en vink de taak af.
Moet IK dit nu doen?
Hoort deze klus, deze taak of dit verzoek bij mij? Ben ik de aangewezen persoon? Of hoort deze vraag bij mijn partner of collega?
Moet ik DIT nu doen?
Bepaal met deze vraag hoe je de taak gaat volbrengen. Is dit echt wat er moet gebeuren? Wil je bijvoorbeeld een mail sturen of een brief opstellen, maar bespaart het je misschien tijd als je in plaats daarvan diegene belt en het telefonisch afdoet?
Moet ik dit NU doen?
Is deze taak zo urgent dat het niet kan wachten? Begin er dan gelijk aan en voorkom uitstelgedrag. De taken die na deze vraag blijven liggen plan je in wanneer je ze wél kan en wil doen. Gebruik bijvoorbeeld deze oefening om je prioriteiten te stellen.
Moet ik dit nu DOEN?
Moet er überhaupt iets gedaan worden? En wat is dan de meest effectieve aanpak? Of lost het zichzelf misschien op als je niets doet. En meerdere dingen tegelijk doen werkt al helemaal slecht.
Moet ik dit nu doen?
Eén simpele vraag op verschillende manieren. Meer heb je soms niet nodig. De essentie is dat je niet gelijk in actie komt. Maar eerst even de tijd neemt om te bepalen wat de beste aanpak of volgorde is.
Het kan je net dat beetje extra ruimte en lucht geven om de (werk)druk minder te voelen. En juist die extra ruimte kan je kans op overspanning of burn-out klachten helpen verminderen. Probeer het maar eens!
Alle oefeningen
Deze oefening helpt om je mentale gezondheid te versterken. Wil je er meer uitproberen?