Nageroepen, nagefloten of zelfs achtervolgd worden: 2 op de 3 vrouwen en 1 op de 3 jonge mannen zegt het afgelopen jaar op straat geïntimideerd te zijn. In steden komt dit soort intimidatie meer voor dan op het platteland. Het zorgt voor een onveilig gevoel.
Initimidatie is nooit normaal
Als iets vaak voorkomt en veel mensen het meemaken, wordt gedrag wel eens als ‘normaal’ bestempeld, iets wat er nou eenmaal bij hoort. Maar het is niet normaal om je op straat onveilig te voelen door toedoen van anderen. En het is zeker niet de schuld van degene die het overkomt.
Wat kun je doen?
- Word je lastiggevallen?
Negeer degene die je naroept of nafluit. Bel iemand of doe alsof je iemand aan de telefoon hebt. Zoek andere mensen op straat op. Pak iets waarmee je je kunt verdedigen als het nodig is. Bijvoorbeeld je sleutelbos.
- Zie je dat iemand wordt lastiggevallen?
Zie je het gebeuren? Laat dan merken dat je het ziet en dat je het slachtoffer steunt. Soms is een vraag al genoeg: ‘Gaat het?’
Laat degene die een ander lastigvalt, merken dat hij of zij er niet mee wegkomt. Maak een foto of video als dat kan. Bel de politie als een situatie onveilig lijkt.
Goede opvoeding en voorlichting nodig
Om het probleem van intimidatie op straat aan te pakken is goede voorlichting nodig. We moeten ons allemaal meer bewust zijn van dit probleem. En actie ondernemen als we iets zien gebeuren wat niet goed voelt. Dat is de missie waar Stichting Stop Straatintimidatie zich voor inzet.
Wil je meer lezen over wat jij kan doen? Kijk dan op www.straatintimidatie.nl.