Iedereen kent de ‘traditionele’ rolverdeling: mannen werken, vrouwen verzorgen. Of iets moderner gesteld: de meest verzorgende partner neemt de meeste huishoudelijke taken op zich. Of de partner die de hoogste eisen stelt aan het huishouden. Het is goed hier af en toe eens naar te kijken. Ben je zelf nog wel blij met de taakverdeling in je huishouden? Misschien zijn jullie toe aan een herverdeling?
We zijn namelijk niet meer zo traditioneel ingesteld: in 2020 werkte bijna driekwart van de mannen en een kwart van de vrouwen fulltime. Ook zijn er veel parttimers. Gezinnen bestaan dus steeds vaker uit twee werkende partners. Maar de hoeveelheid huishoudelijke taken blijft min of meer gelijk. Dit geeft problemen wanneer een van de twee partners teveel taken op zich neemt en zich ontevreden en overbelast gaat voelen. Het huishouden kan dan tot ruzie leiden. Goede afspraken geven hier duidelijkheid in.
Een goede verdeling is er een waar beide partners mee kunnen leven
Er bestaat niet zoiets als dé ideale taakverdeling. Jouw gezin en huishouden zijn uniek, dus de afspraken binnen je gezin zijn dat ook. Hoe ga je hierover in gesprek?
Stap 1: maak een lijst van alle taken die er in jullie huis zijn en hoe vaak die gedaan worden. Doe dit samen. Van plantjes water geven tot de container buiten zetten: alles telt mee.
Stap 2: bekijk kritisch welke taken jullie kunnen en willen schrappen. Moet er écht drie keer per week worden gestofzuigd? Is het nodig om elke week de ramen te zemen? De keuze is aan jullie.
Stap 3: vraag je bij de overgebleven taken af: welke taken doe ik graag? Huishoudelijke taken geven namelijk ook voldoening en betekenis aan je dag. Misschien vind je onkruid wieden ontspannend. Of laat jij je liefde voor je gezin zien door uitgebreid te koken. Het is dan vanzelfsprekend dat jij juist die taken op je neemt. Stel je partner dezelfde vraag en verdeel eerst deze ‘voorkeurstaken’.
Stap 4: bepaal wat je kan en wil uitbesteden. Als je budget het toelaat, kun je taken laten doen door een huishoudelijke hulp. Maar uitbesteden is veel breder: ruil een taak met een vriendin of buurvrouw (“ik doe jouw strijk, als jij mijn ramen komt zemen”). En vergeet kinderen en pubers niet! Kinderen krijgen zelfvertrouwen als ze taken zelf mogen doen. En het bereidt pubers voor op het ‘echte’ leven als ze bepaalde taken overnemen van je. Ze zullen er niet altijd zin in hebben, maar dat geeft niet. Dat geldt voor volwassenen ook.
Stap 5: verdelen wat er over blijft. Bedenk of je de overgebleven taken om beurten wil doen, of in jullie ogen gewoon eerlijk verdeeld. De partner met de minst intensieve baan kan bijvoorbeeld extra dingen in huis doen. De partner met de beste gezondheid kan meer zware taken doen.
Stap 6: respecteer hoe de ander zijn of haar taken doet (en maak daar ook duidelijke afspraken over). Dat voorkomt ergernis.
Dit stappenplan kan je natuurlijk ook doorlopen als je met een huisgenoot woont.
Geen wet, maar richtlijn
Het leven verlangt van je dat je flexibel reageert. Stel dat je partner griep krijgt of ineens over moet werken, dan zal jij tijdelijk extra taken op je moeten nemen. Er zijn dus goede redenen om af te wijken van jullie verdeling.
Een paar weken geleden heb ik mijn eigen huishouden onder de loep genomen. We hebben nu duidelijke afspraken, maar we houden ook ‘ruimte’ over. Mijn partner en ik gebruiken drie strategieën om taken flexibel te verdelen binnen die ruimte:
- Ruilhandel: “als jij vandaag de was doet, kook ik morgen.”
- Kop of munt/steen-papier-schaar.
- Allebei écht geen zin? Dan doen we de taak samen. We laten bijvoorbeeld vaak samen de hond uit in de regen (wat dan eigenlijk nog best gezellig is).