Met trillende knieën en een bonkend hart een spreekbeurt geven. Slecht slapen en buikpijn rond de Cito-toets. Niet willen sporten vanwege de angst om uitgelachen te worden. Faalangst komt naar boven als er een prestatie wordt verwacht. Veel kinderen hebben er weleens last van. Als ouder kun je ze helpen om dit te overwinnen.
6 tips bij faalangst
1. Praat met je kind over angsten
Waar is je kind bang voor? Wat is het ergste wat hij/zij denkt dat er kan gebeuren? Kies eens een rustig momentje om samen te praten over de angsten van je kind.
2. Leg uit dat het normaal is
Leg je kind uit dat een beetje angst of spanning heel normaal is. Het helpt als je vertelt over jouw eigen ervaringen met spreekbeurten, toetsen of op je werk. En dat het steeds minder eng wordt, door dingen gewoon te doen.
3. Verzin samen helpende gedachten
Probeer samen gedachten als ‘ik kan het niet’ en ‘ze lachen me uit’ te vervangen voor helpende gedachten zoals ‘ik mag best een fout maken’ of ‘Ook al is het moeilijk, ik kan het‘. Bedenk samen een paar toverzinnen.
4. Bereid spannende dingen samen voor
Vind je kind het spannend om een spreekbeurt te doen? Bereid het samen voor en laat hem of haar thuis oefenen. Voor vader of moeder, een broertje of zusje of voor oma of opa. Overleg eventueel met de leerkracht of je kind mag oefenen voor een lege klas.
5. Leer je kind te ontspannen
Ontspanning helpt om angsten te verminderen. Ga samen op zoek naar dingen die je kind fijn vindt. Knutselen, voetballen, ademhalingsoefeningen, de hond uitlaten? Alles is goed, zolang het rust brengt in het hoofd.
6. Vraag advies op school
Merk je dat de faalangst bij je kind erger wordt? Vraag dan de leerkracht of de school kan helpen. Veel basisscholen en middelbare scholen bieden trainingen of coaching aan bij faalangst.