Ruzie met een vriendin. Een rotopmerking van je baas. Een belofte die niet is waargemaakt. Dit soort nare gebeurtenissen kunnen lang aan je knagen. Ze kosten je veel energie en maken je boos en verdrietig. Als je je kunt bevrijden van negatieve gevoelens, kun jij weer verder. Laat het verleden rusten en richt je op dingen waar jij invloed op hebt.
Vergeven: hoe doe je dat?
- Neem een pen en papier en zoek een rustige plek.
- Sluit je ogen en ga in gedachten terug naar de situatie en de persoon die jou zo geraakt heeft. Wat zie je? Wat wordt er gezegd? Hoe heb je zelf gereageerd?
- Benoem hardop de emoties die bovenkomen. Bijvoorbeeld: ‘ik ben boos’.
- Voel wáár de emotie in je lichaam het sterkst is. Voel je ergens een knoop, spanning of misschien zelfs pijn? Leg je hand op die plek en adem rustig door.
- Bedenk wat het jou gaat opleveren als je het gevoel kunt loslaten. Concentreer je op die positieve dingen. Zie voor je hoe jouw leven en gevoel positief verandert.
- Neem je pen en papier. Schrijf een korte brief aan de persoon die jou heeft gekwetst. Omschrijf je gevoel. Schrijf letterlijk op dat je hem of haar vergeeft omdat je het jezelf gunt om vrij te zijn van de negatieve gevoelens.
- Bedenk wat je met jouw brief wilt doen. Bewaren? Verbranden? Misschien zelfs versturen?
- Sluit de oefening daarna af en ga iets doen wat je leuk vindt.
Om écht te kunnen loslaten, moet je deze oefening misschien nog eens herhalen. Dat geeft niet. Actief loslaten kost tijd en moeite. In ruil daarvoor krijg je vrijheid en een lichter gevoel terug.