Na het lezen van de eerste 3 artikelen over een carrièreswitch weet je steeds beter wat je kan en wil. Maar hoe ga je daar nu mee verder? In dit artikel bespreken we wat de volgende stappen voor jou kunnen zijn. Dit verschilt nogal per persoon.
Onzekerheid en twijfels
In het ideale geval heb je nu een beeld van een beroep wat je graag wil uitvoeren. Ook heb je er vertrouwen in dat je daar uiteindelijk terechtkomt. Het is realistisch en logisch als je je onzeker voelt of twijfels hebt. Misschien spoken er allerlei kritische vragen door je hoofd als:
- ‘Ik wil iets anders, maar kan ik dat wel?’
- ‘Hebben we wel genoeg financiële middelen om mij een opleiding of studie te laten doen?’
- En gewoon in het algemeen: ‘komt dit wel goed?!’
Het kan heel spannend zijn om iets groots in je leven te veranderen. Niet voor niets blijven mensen jarenlang (ongelukkig) op dezelfde werkplek zitten. Mensen verkiezen liever iets bekends wat comfortabel voelt, boven iets nieuws en engs.
Maar wat als het idee van een andere baan in jouw hoofd blijft ronddansen? Dan zijn er verschillende wegen die je kunt bewandelen. Welke past bij jou?
Scholing en studie
Het vergroot je kansen op een succesvolle carrièreswitch als je een opleiding of scholing volgt die aansluit bij je nieuw gekozen richting.
Het volgen van een gerichte opleiding vermindert ook je onzekerheid en het gevoel dat je misschien niet goed genoeg bent. Meer kennis geeft vaak een zelfverzekerder gevoel. Je hoeft geen volledige studie te volgen. Er zijn genoeg opties voor bijscholingen en opleidingen met een duur van één dag tot één jaar, of langer.
Het advies is om eerst vacatures te lezen van banen die jou leuk lijken. Bekijk welke vaardigheden, opleidingen of certificaten gevraagd worden. Bepaal dan wat er nodig is en wat je er voor over hebt om aan die eisen te voldoen.
Opleidingen zijn niet goedkoop, maar er zijn soms subsidiemogelijkheden. Dat geldt zeker voor kansrijke beroepen, die door het UWV elk jaar in beeld worden gebracht.
Voor krapteberoepen (waar meer vraag is naar personeel dan aanbod) zijn de mogelijkheden vaak heel gunstig: je toekomstig werkgever biedt soms betaalde traineeships aan, waarbij je het vak leert terwijl je al in het bedrijf werkt. Dat geldt bijvoorbeeld in de ICT en voor bepaalde beroepen in de zorg.
Persoonlijke vaardigheden
Misschien heb je in je zoektocht naar (ander) werk ontdekt dat je bepaalde persoonlijke vaardigheden wil bijschaven. Bijvoorbeeld je zelfvertrouwen, assertiviteit of sociale vaardigheden. Zoek dan via google op je regio + de vaardigheid en je vindt genoeg mogelijkheden.
Recruiters spreken en solliciteren
Recruiters hebben de meeste kennis van wat er in een bepaalde branche speelt en gevraagd wordt van werknemers. Een goede stap is dus om contact te leggen met recruiters in de brancherichting die jou aanspreekt. Je kunt ze vinden via Google, LinkedIn en via uitzendbureaus.
Zij kunnen je haarfijn uitleggen wat er nog nodig is om je kansen op een bepaalde baan te vergroten. En ze hebben een groot netwerk; wie weet aan welke nuttige contacten je zo komt. Misschien kan je een dag meelopen met iemand die jouw droombaan nu al heeft.
Hier geldt één belangrijk advies: durf te vragen!
Persoonlijk advies
Voor persoonlijk advies over jouw situatie raden we je het Leerwerkloket aan. Je kunt er een afspraak maken voor een (telefonisch) adviesgesprek.
Heel veel succes en plezier in je zoektocht!