Gaap. Je begint je dag al vermoeid. En dat na vijf keer snoozen. Nog één keer omdraaien… Een uitgebreide to do-lijst ligt op je te wachten. Je vraagt je af waar je de puf vandaan moet halen. En je snapt niks van dit gevoel, je bent juist zo vroeg naar bed gegaan! Herkenbaar? Misschien heb je dan een ander soort rust nodig.
We groeien bijna allemaal op met het idee dat je extra vroeg naar bed moet gaan als je moe bent. Of eens lekker uit moet slapen, dan tank je wel bij. Als dit niet helpt, heb je misschien een ander soort rust nodig. Slapen en rusten zijn namelijk niet gelijk aan elkaar. We hebben, naast een goede slaap, rust nodig op nog zeven(!) andere gebieden.
Fysieke rust
Dutjes en slapen vallen in de categorie ‘passieve fysieke rust’. Er bestaat ook actieve fysieke rust. Denk dan bijvoorbeeld aan yoga, stretchoefeningen en massage (dat kan je ook gewoon bij jezelf doen).
Mentale rust
De beste manier om voor mentale rust te zorgen is op tijd pauzes inlassen. Onderbreek je werkdag minimaal elke twee uur even en neem een moment voor jezelf. Staar gewoon eens voor je uit. Je hoeft even helemaal niks. Saai? Gelukkig is je soms vervelen heel gezond. Het zorgt voor creativiteit en nieuwe ideeën.
Sensorische rust
Oftewel, even een break van alle prikkels om je heen. De hele dag door komen er geluiden, lichten en geuren op je af. We besteden veel tijd achter schermen en nemen continu van alles in ons op. De wereld is nogal een stimulerende plek geworden. Dat maakt moe. En verklaart ook waarom uren bingewatchen van je favoriete serie je meestal geen extra energie geeft.
Neem een pauze door simpelweg je ogen een minuut gesloten te houden en alle geluiden om je heen zoveel mogelijk af te zetten. Heb je vaker echt last van geluidsprikkels? Dan is een noise-cancelling koptelefoon misschien iets voor je. Zorg ook voor sensorische rust voor je gaat slapen, door alle elektronica minimaal een half uur van tevoren uit te schakelen.
Creatieve rust
Als je een creatief beroep hebt, vaak moet brainstormen of problemen moet oplossen, dan is dit een belangrijke voor je. Herken je het gevoel dat de ideeën en inspiratie ineens gewoon ‘op’ zijn? Dan ben je toe aan creatieve rust. Dit vind je vooral door naar buiten te gaan, de natuur in. Omring jezelf ook met dingen die jij inspirerend vindt. Dat kan kunst zijn of bijvoorbeeld mooie fotografie. Neem alles met aandacht in je op en voel dan hoe je bijtankt.
Emotionele rust
Dit type rust verkrijgen we door te stoppen met pleasen en ons vrolijk voor te doen als we dat niet zijn. Hoe? Zeg eens “nee” tegen verzoeken van andere mensen. Wees eerlijk als iemand vraagt hoe het met je gaat. Als je dit niet doet, loop je het risico dat je geïrriteerd raakt en het gevoel krijgt dat je er altijd voor iedereen moet zijn. Zorg er in de eerste plaats eens voor dat je goed voor jezelf zorgt.
Sociale rust
Soms ontmoet je mensen die je batterij helemaal leegtrekken. Je kunt er best een gesprek mee voeren, maar je voelt je op geen enkele manier geïnspireerd door ze. Wanneer je ook nog de neiging hebt om te pleasen, kan het zo zijn dat je met een tekort aan sociale én emotionele rust zit. Als pleaser zal je namelijk geneigd zijn om zelfs mensen die je niks positiefs brengen, toch een luisterend oor te bieden. Heel lief van je, maar je doet jezelf tekort. Om te zorgen voor sociale rust, steek je je energie zoveel mogelijk in mensen waar je een opgewekt en energiek gevoel van krijgt. Neem je sociale kring maar eens onder de loep. Van wie word je blij en door wie voel je je gesteund?
Spirituele rust
Spirituele rust ervaren we als we ons onderdeel voelen van een groter geheel. Het is een diep gevoel van ‘ergens bij horen’. Dit kan je ervaren in je religie. Maar zaken zoals meditatie, lid worden van een sportvereniging of actief bijdragen aan je buurtvereniging kunnen ook zorgen voor een diep gevoel van betekenis. Jouw aanwezigheid doet er toe en maakt een positief verschil.
Welke soorten rust kun jij wel wat meer gebruiken? Maak daar vandaag wat tijd voor vrij. Als je langere tijd erg moe blijft, raden we je aan om dat met je huisarts te bespreken.
Dit artikel is gebaseerd op deze TED Talk van Saundra Dalton-Smith.