Ben je ook wel eens somber? Vaak heeft je sombere gevoel te maken met een nare gebeurtenis. Bijvoorbeeld verlies van een baan, tijdens rouw om een dierbare, of na een ruzie. Te weinig afleiding hebben, slecht slapen of veel zorgen hebben, helpt ook niet mee. Gevoelens van (ernstige) somberheid horen bij het leven. Meestal verdwijnt het sombere gevoel na een paar uur of een paar dagen. Bij ernstige somberheid kan het zelfs langere tijd duren. Toch zijn er ook momenten dat je nog kunt genieten.
Wanneer somberheid een depressie wordt
Bij een depressie is dit anders. Als je je langer dan twee weken meer dan somber voelt, heet het een depressie. Een van de kenmerken is dat je niet meer kunt genieten van dingen. Je voelt je leeg en hebt weinig energie. Of misschien ben je zelfs wel bozig en rusteloos.
Somberheid of depressie?
Herken je drie of meer van onderstaande klachten? En ben je langer dan twee weken meer dan somber? Dan kan het zijn dat je een depressie hebt of er een aan het ontwikkelen bent. Het is dan belangrijk dat je actie onderneemt!
- je voelt je onverschillig
- je slaapt steeds slechter
- je hebt veel moeite met uit bed komen
- ’s avonds voel je je beter dan ’s ochtends
- je kunt ergens moeilijker je aandacht bij houden
- je voelt je leeg of nutteloos
- je voelt je schuldig
- je hebt geen eetlust meer
- je eet veel meer dan vroeger
- je voelt je traag
- je voelt je onrustig/rusteloos
- je bent vrijwel elke dag moe
- je denkt regelmatig aan de dood
Wat kun je doen bij somberheid?
Voel je je vooral somber, doe dan de gratis training ‘Pak je somberheid aan’. Je krijgt uitleg over somberheid. Je onderzoekt ook hoe jouw somberheid in elkaar zit. Daarna leer je stapje voor stapje wat je kunt doen om je minder somber te voelen.
Denk je veel aan de dood?
Blijf er niet mee zitten en praat erover. Neem contact op met 113 online of bel naar 0900-113.
Wil je zelf je somberheid aanpakken? Bestel dan de gratis training hieronder.