Elke maand is het weer raak. Je humeur wordt onvoorspelbaar. Je bent snel boos of verdrietig om de kleinste dingen. En je lichaam werkt ook niet mee: misschien heb je hoofdpijn, een opgeblazen gevoel en pijnlijke borsten. Herken je dit? Mogelijk heb je last van premenstrueel syndroom (PMS).
PMS beïnvloedt je leven elke maand
Heel veel vrouwen hebben last van klachten voor en tijdens hun menstruatie. Officieel spreek je van PMS als deze klachten elke maand opspelen en zo erg zijn dat ze je normale leven beïnvloeden. Misschien moet je je er wel eens door ziekmelden van school of je werk. Of moet je omgeving op eieren lopen als ze in je buurt komen. Zodra je ongesteld wordt, nemen de klachten gelukkig weer af. Ze blijven na je menstruatie ook een aantal dagen weg. Rond de tweede helft van je cyclus beginnen ze weer. Dit gebeurt allemaal onder invloed van de wisselingen in je hormonen.
- PMS komt vooral voor bij vrouwen tussen de 35 en 45 jaar.
- In totaal heeft ongeveer 80% van de vrouwen tussen de 15 en 45 jaar een vorm van klachten voor de menstruatie.
- PMS komt vaker voor na het krijgen van kinderen en als andere vrouwen in je familie ook PMS hebben.
- PMS kan uit allerlei lichamelijke en geestelijke klachten bestaan: gewrichtspijn, vocht vasthouden, vermoeidheid en angstgevoelens zijn bijvoorbeeld wat minder bekende symptomen.
- Goed nieuws: na de overgang verdwijnen PMS klachten ook.
- Vijf tot acht procent van de vrouwen voldoet aan de criteria voor PMDD (premenstrual dysphoric disorder): een ernstigere variant van hormoongerelateerde klachten, waar je leven enorm onder lijdt. PMDD is een erkende psychische stoornis die door een psycholoog kan worden vastgesteld volgens criteria van de DSM-V. Lees hier meer over PMDD en de behandelmogelijkheden.
- PMS is dus geen stoornis. Maar vaak wel heel vervelend!
Ik kan me mijn ergste PMS nog goed herinneren: ik werd woest op mijn partner omdat hij een grapje maakte over dat ik “vast weer ongesteld moest worden”, omdat ik al dagen chagrijnig was. Ik schreeuwde naar hem en schold hem uit. Daarna volgde een enorme huilbui en schuldgevoel.
Je leven inrichten zodat het bij je cyclus past
Hoeveel last je ook hebt van PMS: je kunt je leven er op inrichten zodat je minder last ervaart. Afhankelijk van wanneer je voor het eerst ongesteld wordt, maak je 400 à 450 cyclussen mee in je leven. De moeite waard dus om die zo fijn mogelijk te maken voor jezelf!
Ik word elke maand een dag of 2 zo somber dat ik suïcidale gedachten kreeg. ‘Zo hoeft het van mij niet meer’, denk ik dan. Als ik ongesteld word, is er echt opluchting en dan snap ik niets meer van mijn nare gedachten van vlak daarvoor. Na een paar maanden zag ik de link met mijn menstruatie pas.
Tips om je leven met PMS te verbeteren
Als je je meer rekening wil houden met je cyclus en klachten, dan moet je eerst weten hoe je cyclus eruit ziet. Hier kan de gratis app ‘Flo’ je bij helpen. Er zijn ook andere (gratis) apps beschikbaar. In deze apps kun je je symptomen registreren en houd je bij wanneer je ongesteld bent geworden. Naarmate je dit langer bijhoudt, gaan de apps voorspellen wanneer je weer ongesteld zou moeten worden. En wanneer je bepaalde klachten weer kan verwachten volgens jouw cyclus.
Houd je dit liever op papier bij? Dan kun je deze PMS kalender gebruiken.
Wat kan je doen zodra je weet hoe je cyclus eruit ziet?
- Plan belangrijke momenten in je leven zoveel mogelijk slim in. Plan geen stressvolle dingen op je meest emotionele dagen als je dit kan voorkomen. En plan spannende dingen juist in op je meest energieke dagen. Dit zijn vaak de dagen net na je menstruatie en voor je eisprong.
- Zorg vòòr en op de zware dagen voor een goed ritme, voldoende slaap en (rustige) beweging. Kies bijvoorbeeld voor een yogasessie speciaal voor PMS. Yoga kan je helpen om meer naar je lichaam te luisteren.
- Als je veel last hebt van stemmingswisselingen, geef de mensen om je heen dan op tijd een seintje. Dan kunnen ze extra rekening houden met je.
- Veel vrouwen ervaren een positief effect wanneer ze magnesiumcitraat als supplement gebruiken.
- Als je elke maand veel last ervaart, bespreek dan met je huisarts of medicatie een optie is als je daar voor openstaat. De anticonceptiepil kan helpen, net als een spiraal.