Ben je rond de 45 jaar of ouder? Had je vroeger overal energie voor werk, nu niet meer. De koek is op. Je hebt veel last van stress, slaapt slecht en piekert veel. Je bent gewoon moe en kunt alleen maar denken: LAAT ME MET RUST. Na een tijd doormodderen ga je toch maar naar de huisarts. Je huisarts denkt aan een burn-out en jij ook. Je krijgt ondersteuning en praat erover. En toch knap je niet op. Rust is niet de oplossing, terwijl dit wel gezegd wordt. Ook heb je misschien best energie voor bijvoorbeeld lekker op pad gaan met je vriendinnen of vakantie vieren met je gezin.
Stel jezelf eens de volgende vragen:
- Is je menstruatie aan het veranderen?
- Heb je last van opvliegers en of nachtzweten?
- Heb je het idee dat je burn-out met hormonen te maken heeft?
- Heb je tijdens je zwangerschap vergelijkbare klachten gehad?
Een of meer vragen met ‘ja’ beantwoord? Je burn-outklachten kunnen zeker met de overgang te maken hebben.
Toch de overgang
Veel mensen weten niet dat je rond je 45e in de overgang zit. Vaak begint het zelfs al eerder. Stel je klachten hebben vooral met de overgang te maken, dan zijn er andere oplossingen nodig dan bij een echte burn-out. Toch denken de meeste huis- en bedrijfsartsen niet meteen aan de overgang.
6 tips wat je kan doen bij twijfel
- Vertel tegen je huisarts of bedrijfsarts dat je denkt dat het met de overgang te maken heeft. Laat je niet afschepen met: maar je menstrueert toch nog? Dan kan het niet de overgang zijn. Of misschien wordt er gevraagd of je last hebt van opvliegers. Nee? Dan ben je niet in de overgang. Ben je rond de 45 jaar, dan ben je waarschijnlijk in de overgang.
- Download deze korte vragenlijst
Vul deze in en neem deze mee naar je gesprek met bijvoorbeeld je huisarts of een bedrijfsarts. Het geeft inzicht in klachten die je hebt en die mogelijk bij de overgang horen. - Bespreek het! Met de mensen om je heen, maar ook op je werk.
Is het een moeilijk te bespreken onderwerp op je werk? De CNV heeft voor bedrijfshulpverleners, ondernemingsraden, managers en directie een handreiking over de overgang uitgebracht. Deze kun je geven voor achtergrond informatie. - Zorg dat je weet hoe het zit met de overgang. Veel ziekenhuizen en andere organisaties geven voorlichtingsbijeenkomsten. Lees je liever? het boek: De overgang. Het no-nonsense handboek geeft veel informatie. Of luister naar de podcast: Opvliegers.
- Blijf niet met klachten rondlopen. Dat hoeft echt niet. Ook als het gaat om burn-outklachten zijn er oplossingen. Steeds meer huisartsen en POH-GGz in Eindhoven en omgeving denken tegenwoordig mee over de overgang. Vraag om advies of laat je doorverwijzen naar een gynaecoloog of een overgangsconsulent.
- Tot slot. Vraag je af of jij al die borden in de lucht moet houden? Vaak heb je meer taken dan je op dat moment aankan. Dit kan op het werk zijn maar ook thuis. Wat kun je doen om meer ontspanning of rust te krijgen.