Je brengt veel tijd door op je werk en sommige mensen brengen meer tijd door met collega’s dan met hun eigen partner. Dan is het wel zo prettig als je op je werk op de goede plek zit. Merk je dat je geen plezier uit je werk haalt? Of zou je gewoon iets totaal anders willen doen? Dan is een andere baan misschien wat je nodig hebt. Maar hoe pak je dit aan?
Jobhoppen is toegestaan
Tegenwoordig ‘mag’ je vaak van baan wisselen en zelfs van type werk en branche. In elke baan heb je weer andere vaardigheden en kwaliteiten ontwikkeld. Werkgevers zien dat je je op die manier in brede zin ontwikkelt. De tijd dat je 45 jaar bij dezelfde werkgever werkt is voorbij.
Signalen dat het tijd is voor iets anders
Is het tijd voor iets anders? Dan geven je gedachten en je lichaam vaak al signalen.
Deze signalen zijn bijvoorbeeld:
- Elke ochtend met tegenzin uit bed stappen of geen zin om de deur uit te gaan
- Op je werk verlangen naar pauzes en naar het eind van je werkdag
- Je vervelen op je werk of zelfs gespannen raken
- Angst of piekeren over je werk of collega’s
- Het gevoel hebben dat je ‘meer’ zou kunnen, of de gedachte hebben: ‘Is dit het nou?’
Als je dit soort gevoelens herkent en er te lang mee blijft lopen, dan kun je ook lichamelijke klachten krijgen. Hoofdpijn, buikpijn en rug- en nekklachten zijn dan geen uitzondering. Ook kunnen er slaapproblemen ontstaan. Neem deze signalen serieus!
Stap 1: Onderzoeken
Besef je dat het wisselen van baan (of alleen al onderzoeken of je dat wilt) een proces is. Je zult regelmatig twijfelen aan alles. Dat hoort erbij. Vòòr je grote stappen zet en je baan opzegt, is het slim om uitgebreid te onderzoeken wat je nou echt wilt. Wat zou jouw volgende stap kunnen zijn?
Pak eens pen en papier (of een leeg Word-document) en beantwoord de volgende vragen voor jezelf:
- Waar werd jij als kind blij van? Welke dingen deed jij het allerliefst?
- Wat was je favoriete vak op de middelbare school en in eventuele andere studies? Waarom was dat zo denk je?
- Tijdens wat voor activiteiten verlies jij de tijd uit het oog?
- Als alles mogelijk is, waar zou je dan het liefst je tijd aan besteden?
Opleiding, gezondheid, tijd en geld zijn geen obstakel. - Wat voor hobby’s heb je? Hebben je hobby’s iets met elkaar gemeen?
Bijvoorbeeld: ze zijn allemaal sportief of in groepsverband. - Als je nog vijf jaar te leven had, waar zou je je tijd dan aan besteden?
Jouw antwoorden op deze vragen geven je een richting waarin je kan zoeken. Misschien besef je nu dat je als kind en tiener altijd blij werd van knutselen, maar zie je dat creatieve totaal niet terug in je huidige werk. Dan is het niet gek dat je niet blij wordt van je werk, want creativiteit is als volwassene ook nog belangrijk voor je.
Je werkwaarden
Bij het onderzoeken van wat je echt zou willen, hoort ook het onderzoeken van je werkwaarden. Werkwaarden geven aan wat jij belangrijk vindt in je werk. Hecht je veel waarde aan samenwerken of juist aan zelfstandigheid. Zo zijn er allerlei werkwaarden te bedenken.
Vergelijken met je huidige situatie
Als het goed is heb je nu een hoop informatie op papier. Over je voorkeuren, dingen waar je blij van wordt en je werkwaarden. Nu is het tijd om alles te vergelijken met je huidige werk. Dat roept drie nieuwe vragen op:
- Zie je in je werk de werkwaarden terug die jij belangrijk vindt?
- Besteed je op je werk je tijd aan dingen die er voor jou echt toe doen?
- Is er iets in deze situatie te verbeteren en wil je dat ook aanpakken?
Er zijn grofweg twee uitkomsten mogelijk:
- Je beseft je dat er dingen te verbeteren en veranderen zijn op je huidige werk, en het is haalbaar om dat te doen. Je hebt daar ook zin in. Van baan wisselen is dus nog niet passend. Maak een plan om in kleine stappen te veranderen wat je nu zo opbreekt in je huidige werk. Bespreek dit met collega’s die je hierbij kunnen helpen. Dat kan al voldoende zijn om je werkplezier te vergroten.
- Je beseft je dat je echt niet (meer) op de juiste plek zit. Je werkwaarden komen niet terug in je werk. Je besteedt je tijd niet aan dingen die voor jou belangrijk zijn. De situatie is niet te verbeteren. Je wil iets anders!
In het laatste geval is het goed om alles te laten bezinken, en er over te praten met je partner of een goede vriend(in).
Het kan best confronterend zijn om te beseffen dat je werk je niet meer past. Misschien heb je jarenlang gestudeerd en gesolliciteerd om te komen waar je nu bent. Om er vervolgens achter te komen dat het niet is wat je wil. Dat is niet niks. Gun jezelf wat tijd om dit te laten indalen.