Per dag besluiten vijf Nederlanders om hun leven zelf te beëindigen. Dat zijn vijf dochters of zonen, vijf vrienden, vriendinnen, kennissen, buren… In totaal zijn dat ruim 1800 Nederlanders per jaar en de impact ervan is enorm. Er lopen meer mensen met gedachten aan zelfdoding rond dan we beseffen. Vaak vinden we het een griezelig onderwerp om over te praten met elkaar. Terwijl het doorbreken van die stilte juist helpt in het voorkomen van zelfdoding. Laten we het gesprek aangaan met elkaar. Stichting 113 zelfmoordpreventie helpt daarbij.
‘Als mensen zeggen dat ze dood willen, doen ze het toch niet’
Dit is een van de misverstanden over zelfdoding wat levens kost. Stichting 113 zet drie belangrijke misverstanden op een rij:
- ‘Als mensen zeggen dat ze dood willen, doen ze het toch niet’.
Dit is niet waar. Mensen die zeggen dat ze dood willen, schreeuwen niet om aandacht, maar om hulp. Ook mensen die wel over zelfdoding praten, kunnen ervoor kiezen om daadwerkelijk uit het leven te stappen. - ‘Als iemand echt dood wil, hou je hem toch niet tegen’.
Dit is niet waar. Met de juiste hulp kan er bijna altijd een eind komen aan iemands problemen. En daarmee ook aan de wens om zelfdoding te plegen. - ‘Praten over zelfdoding brengt iemand juist op ideeën’.
Ook niet waar. Uit verhalen van mensen die aan zelfdoding dachten, weten we dat het juist enorm oplucht om erover te praten.
Hoe maak jij het verschil?
Stichting 113 zet zich al jaren in om van Nederland een land te maken waar niemand eenzaam en radeloos sterft door zelfdoding. Ze ontwikkelden een online platform en verschillende tools om zelfdoding bespreekbaar te maken en hulp te bieden. Zoals de online training suïcidepreventie: Vraag Maar. In deze gratis training leer je in 3 lessen:
- hoe je gedachten aan zelfmoord kan signaleren bij anderen
- hoe je het gesprek over zelfmoordgedachten kunt aangaan
- hoe je de ander kan helpen om de juiste hulp te vinden
Er is ook een gratis app beschikbaar om je te helpen het gesprek over zelfdoding aan te gaan. Want het gesprek aangaan is de eerste stap.
Wat als je het zelf niet meer ziet zitten?
Weet dat je niet alleen bent. Bedenk of er iemand in je omgeving is met wie je zou kunnen praten. Praten lucht waarschijnlijk op. Als er nu niemand voor je kan zijn, bel dan met Stichting 113 of kijk op de website voor (anonieme) online hulp. Je hoeft dit niet alleen op te lossen!
Wie denkt aan zelfdoding, voelt zich vaak eenzaam en onbegrepen. Zelfs als vrienden, familie of collega’s dichtbij staan, blijft contact maken moeilijk. Daarom lanceert 113 ‘1K Z1E J3’, een publiekscampagne die de omgeving van mensen in nood dichterbij brengt. 1K Z1E J3 is het antwoord op een noodkreet, zelfs als die nog niet geroepen is.