Bij seizoensgebonden depressies denk je al snel aan de wintermaanden. Maar voor sommigen is juist de zomer een lastige tijd. 1 op de 1000 mensen krijgt te maken met een zomerdepressie. Dat heet zo als je je 14 dagen of langer somber voelt in de zomerperiode.
Oorzaken
Voel je je gedeprimeerd in de zomer? Het zou kunnen dat je een probleem hebt in je biologische klok. Het is langer licht, daardoor kan het slaappatroon veranderen. Denk ook aan de plakkerige zomernachten en misschien de avonden met iets teveel sangria in de tuin of op het balkon. Ook andere factoren kunnen depressie veroorzaken. Bijvoorbeeld: een slechte lichamelijke gezondheid, erfelijke aanleg, veel piekeren en gevoelens van eenzaamheid.
Dit kun je doen
- Probeer het ‘moeten’ los te laten. Je ‘moet’ de zomer niet fijn vinden en je ‘moet’ niet per se op vakantie. Doe wat bij je past.
- Ga elke dag naar buiten, het liefst in de ochtend. Door zonlicht maak je vitamine D aan. Dat heeft een positieve invloed op stoffen in de hersenen. Eén ervan is serotonine, ook wel het gelukshormoon genoemd.
- Laat je zonnebril eens thuis. Zonlicht helpt om je biologische klok goed te houden.
- Zoek de natuur op, dat verlaagt het stresshormoon. Ga fietsen, skaten of wandelen.
- Open overdag de gordijnen. Daglicht zorgt ervoor dat je je minder somber voelt.
- Zorg voor een koele, goed geventileerde slaapkamer. Slaap in een donkere ruimte.
- Houd structuur in je dag. Sta op een vaste tijd op, ga op een vaste tijd naar bed.
- Maak van je tuin of balkon een fijne plek om te ontspannen.
- Check in bij jezelf: wat heb jij nú nodig?