Mensen die vrijwilligerswerk doen zijn gelukkiger dan mensen die dat niet doen. Volgens recent onderzoek zijn mensen die regelmatig vrijwilligerswerk doen meer tevreden met hun leven. Ze voelen zich ook gezonder.
Waarschijnlijk kijk je hier niet van op. Het voelt eigenlijk heel logisch dat we ons blijer en fijner voelen wanneer we iets voor een ander kunnen betekenen. Mensen die vrijwilligerswerk doen, worden vaak gezien als ‘goede’, zorgzame mensen die zich belangeloos inzetten voor anderen. Misschien heb je zelf wel eens gedacht: ‘ooit ga ik dat ook doen’.
Mensen staan er niet altijd bij stil wat vrijwilligerswerk hen zelf op kan leveren. Want vrijwilligerswerk is eigenlijk een win-winsituatie. Wat doet vrijwilligerswerk voor je persoonlijke ontwikkeling? En in welke situaties kan het een goede keuze zijn? We praten erover met Niki van der Kruis, projectcoördinator bij Maatje040.
In beweging komen
Vrijwilligerswerk kan mensen weer in beweging brengen. Dat geldt voor de persoon die hulp vraagt, maar ook voor de vrijwilliger zelf. Want juist voor mensen die momenteel thuis zitten, of in een moeilijke situatie zitten, kan vrijwilligerswerk een enorme opsteker zijn. “In deze tijd met corona zijn er veel mensen die thuis zitten en zich wat somber of gespannen voelen. Vrijwilligerswerk kan dan een fijne afleiding zijn. Je komt de deur vaker uit en vergroot je sociale netwerk.”
“Vrijwilligerswerk kan ook een mooie stap zijn als je al een tijdje werkloos bent. Het biedt je nieuwe werkervaring en dicht het gat op je CV”, aldus Niki. Betaald werk en vrijwilligerswerk zijn ook goed te combineren, omdat je samen afstemt wat haalbaar is. Als je bijvoorbeeld wel tijd hebt om één keer per week boodschappen te doen voor iemand die dat zelf niet kan, dan zijn ze bij Maatje040 al erg blij met jou. “Vrijwilligerswerk is niet vrijblijvend, je gaat natuurlijk een verbinding aan met een ander persoon die erg blij is met jouw hulp. En op je rekent. Maar het is echt niet zo dat het je uren per week moet kosten. Alles gaat in overleg.”
Drempel
Als je zelf thuis zit, kan vrijwilligerswerk dus een goede manier zijn om weer op gang te komen. Als vrijwilliger draag je weer positief bij en dat is goed voor je zelfvertrouwen. Maar als je zelf psychische klachten hebt (gehad), kan je ook een drempel voelen. Misschien twijfel je dan of je het werk wel aan kan. Niki: “we gaan altijd eerst uitgebreid het gesprek aan met je. Om te praten over wat je wensen zijn voor vrijwilligerswerk en wat er haalbaar is. We denken graag in mogelijkheden. We bespreken ook waar je goed in bent en wat je zou willen leren.”
Vrijwilligerswerk is namelijk heel leerzaam. Je komt met veel verschillende mensen in contact en je wordt daar door Maatje040 goed in begeleid. Zij bieden je trainingen en intervisie om te zorgen dat je je blijft ontwikkelen als vrijwilliger en als mens.
Onterecht beeld
Je kunt in vrijwilligerswerk ook rustig en laagdrempelig beginnen, en uiteindelijk doorgroeien naar meer complexe taken. Soms denken mensen nog dat vrijwilligerswerk doen betekent dat je koffie schenkt in een verzorgingshuis. Dat beeld is echt onterecht. “Er is juist van alles mogelijk. We hebben hulpvragers die iemand zoeken die alleen even een klus in huis kan doen, zoals een lamp ophangen. Maar we hebben ook vrijwilligers nodig die juist elke week een spelletje met iemand willen doen, de administratie op orde willen brengen voor iemand of diepe filosofische gesprekken wil voeren.” Maar koffie schenken kan natuurlijk ook, als dat jou leuk lijkt.
Diversiteit
De hulpvragers variëren van jong tot oud en met allerlei achtergronden en culturen. Daarom is het belangrijk dat er ook veel verschillende vrijwilligers zijn. Vooral jonge vrijwilligers zijn schaars: “we werken er hard aan om ook die doelgroep aan te spreken”. De app JijDoet040 maakt het bijvoorbeeld makkelijker om (tijdelijk) vrijwilligerswerk te doen, wat misschien beter past in het leven van een jong iemand.
Niki benoemt ook dat juist de match tussen jong en ouder soms heel goed werkt. Een fijn contact tussen twee mensen heeft uiteindelijk niet echt met leeftijd te maken. Niki: “Ik heb pas nog een hele leuke match gemaakt tussen iemand van begin twintig en iemand die ruim in de 40 is. Er waren wat twijfels over de leeftijd, maar het klikt juist supergoed. Ze halen allebei veel uit het contact.”
Kortom: vrijwilligerswerk biedt jou een leuke, leerzame ervaring, nieuwe contacten en werkervaring. Plus een heel goed gevoel. Twijfel je nog? Ga vrijblijvend een gesprek aan met Niki of een van haar collega’s bij Maatje040. Ze denken graag met jou mee.
Wil je meer weten over vrijwilligerswerk in de regio? Kijk dan ook eens op deze websites:
- Maatje040: www.maatje040.nl
- Buurt in bloei: www.wijeindhoven.nl/over-wijeindhoven/buurt-in-bloei
- NLdoet: www.nlvoorelkaar.nl/vrijwilligers/vrijwilligerswerk-eindhoven
- Eindhovendoet: www.eindhovendoet.nl/
- De vrijwilligersvacaturebank: www.ikwilvrijwilligerswerkdoen.nl/eindhoven