Vaak gaat het bij de overgang om veel meer klachten dan alleen de opvliegers, het korte lontje en slecht slapen. Hoe vaak denken vrouwen van 40+ bijvoorbeeld niet dat ze een burn-out krijgen of depressief worden? Heel vaak.
Dat deze klachten ook bij de overgang horen weten veel mensen niet. Dit geldt ook voor veel lichamelijke klachten. Helaas worden door huisartsen, bedrijfsartsen, verpleegkundigen, specialisten, psychologen en psychiaters, veel klachten niet herkent als overgangsklachten. Hierdoor krijgen nog teveel vrouwen niet de juiste hulp.
Liever de podcast luisteren?
Vrouw en rond de 45 jaar?
Wat veel mensen niet weten is dat vrouwen rond hun 45e al in de overgang zitten. Zo jong?! Ja en sterker nog: de eerste tekenen beginnen al eerder. De overgang duurt 6 tot 12 jaar en heeft invloed op je lichaam, je mentale gezondheid, maar ook op je sociale leven. Zo neemt bijvoorbeeld je zin om voor mensen te zorgen af.
Vaak heb je allemaal goede redenen waarom je last hebt van bepaalde klachten. Te veel stress op je werk, pubers in huis, ouders die ouder worden, noem maar op. En toch is het goed om te weten waarom je je anders voelt dan toen je 30 was.
Uitsluiten
Natuurlijk moet je eerst uitsluiten of het niet met andere dingen te maken heeft. Vitamine tekorten, schildklierproblemen, et cetera. Laat bijvoorbeeld je bloed eens uitgebreid onderzoeken. Stel er komt niets uit en je hebt klachten en je hebt de leeftijd, dan zouden deze zo maar met de overgang te maken kunnen hebben.
Maar hoe weet je nu of je in de overgang bent?
Vaak zie je het wel aan je huid die verouderd. Maar een van de belangrijkste aanwijzingen is dat je menstruatiepatroon verandert. Misschien menstrueer je korter, of juist langer, ben je heviger ongesteld of niet meer zo regelmatig. De overgang begint al voorzichtig ergens vooraan in de 40.
Belangrijkste advies: zorg dat je er meer van weet!
Gelukkig zijn er dingen die je kunt doen om de periode wat makkelijker door te komen. Een van de belangrijkste adviezen is: zorg dat je weet wat er gebeurt! Zorg dat je goede voorlichting krijgt. En het liefst persoonlijk gegeven voorlichting. Dat blijft beter hangen dan boeken en folders. Weten wat er gebeurt tijdens de overgang en welke klachten erbij horen helpt al. Je hoeft niet meer zo te twijfelen en te zoeken. Je kunt gerichter actie ondernemen.
Wat kun je doen?
Je kunt een eind komen met aanpassingen in je leefstijl. Als eerste, zorg dat je minder last hebt van stress. Eet bijvoorbeeld meer groente, drink minder koffie en alcohol. Bouw meer rustmomenten in, ga wandelen.
Mochten de klachten zo ernstig zijn dat je er (veel) last van hebt in je dagelijkse leven, sluit dan hormoontherapie niet uit. Ga naar je huisarts en laat je goed informeren of doorverwijzen naar een gynaecoloog die verstand heeft van de overgang. Heb je de leeftijd en heb je last van somberheid of denk je dat je in een burn-out terecht komt? Onderzoek eerst of het met de overgang te maken heeft. De behandeling is namelijk echt anders, dan wanneer het om een depressie of een burn-out gaat. Hoe logisch de burn-out of de depressie ook lijkt.
Er is ook goed nieuws: het gaat voorbij!
Oké het duurt even maar uiteindelijk kom je weer in balans. Je weet steeds beter wat je zelf wil. Je mannelijke geslachtshormonen krijgen wat meer te zeggen en het maakt je steeds minder uit wat andere mensen van jou en van jouw leven vinden. Kortom: het wordt echt beter. Kijk maar naar de vrouwen die erdoorheen zijn.
Meer weten? luister ook eens naar de podcast: Opvliegers